Skab perfekt havebelysning

Belysning er en smart måde at give et flot helhedsindtryk og skabe rumfornemmelse i haven. Havearkitekt Anette Gårdhagen er ekspert i belysning i det grønne. Vi bad hende fortælle om sine bedste tips.

 

– Det vigtigste er, at man ikke bliver blændet. En god tommelfingerregel er at belyse lodret – lavt, mellem og højt. Det skaber rumfornemmelse.

 

Belys lavt – og i dybden

Det er almindeligt at belyse træer og buske. Men Anette understreger, at det også er vigtigt at belyse i jordniveau.

 

– Det er fint at belyse en stenbelægning. Man sender lys ud og får indtrykket af et gulv. En anden vigtig ting er at belyse langt ned i bunden af haven. Hvis man kan se, hvor haven ender, skaber man en fornemmelse af dybde og rum.

 

Andre belysningstips

Anette plejer selv at teste belysningen som en del af processen. Det giver hende større muligheder for at være kreativ.

 

– Jeg kan godt lide at belyse noget, som man virkelig er glad for. En af mine favoritter er at sætte lys på et kunstværk eller nogle smukke grene på et træ. Hvis du har et drivhus, et anneks eller et redskabsskur, kan det være fint at belyse gangen lidt, men også at sætte lamper i vinduet. Det giver en fornemmelse af, at det er beboet.

 

Anette_Gardhagen.jpg

Anette Gårdhagen er uddannet gartner, anlægsgartner og havearkitekt. Hun har sin egen virksomhed, hvor hun bl.a. hjælper private med at anlægge nye, velplanlagte haver – fra planter, miljø og jordarbejde til belysning.