Sådan planlægger du din have

Mange drømmer om en skøn have. Men når det kommer til stykket, er det ikke helt nemt at vide, hvor man skal begynde. Hvad er vigtigst? Hvordan skal man planlægge? Vi bad havearkitekt Anette Gårdhagen om at give os sine bedste planlægningstips.

 

– Det, man først og fremmest skal have på plads, er, hvad man vil bruge haven til. Til at dyrke grønsager, til hygge med venner og familie eller lidt af hvert? Det vigtigste er at tage afsæt i sig selv og den viden, man har om havearbejde. Det er helt afgørende for resultatet.

 

Budget

Anette understreger også, hvor vigtigt det er at lave et budget for projektet, så omkostningerne ikke løber løbsk. Det giver også et realistisk billede af, hvad der kan gennemføres inden for rimelighedens grænser.

 

Plantegning

Det er en fordel at have hele planen klar, inden man begynder at anlægge haven. Anette starter altid med at udarbejde en plantegning, hvor hun skitserer størrelsen af de arealer, der skal anlægges. Hun indtegner også alle behov i planen i korrekt målestoksforhold, fx et areal til køkkenhave, udekøkken, spiseområde, anneks, osv. Med udgangspunkt i budgettet kan man derefter afgøre, hvad der skal prioriteres.

 

Anlæggelse

Nu begynder det sjove – de første spadestik til din nye have. Her understreger Anette, at det letter arbejdet betydeligt, hvis processen følger en bestemt rækkefølge.

 

– Begynd med de hårde overflader, som skal udgraves først.

 

Valget af belægning afhænger helt af, hvad man skal bruge haven til.

 

– Ønsker man et robust materiale, der ikke kræver stor vedligeholdelse, kan man vælge sten. Hvis man foretrækker et blødere materiale, der føles, som om man går fra et parketgulv inden døre direkte ud på det næste trægulv, kan klikfliser være en mulighed.

 

Strukturplanter

Anette understreger også betydningen af et holdbart design. Med det mener hun bl.a. siddepladser, gange og såkaldte strukturplanter som træer, hække og buske.

 

– Disse planter er en vigtig del af havens struktur og skal kunne klare sig gennem alle sæsoner. Det er vigtigt, at strukturplanterne fungerer sammen med omgivelserne og huset. Når strukturen er på plads, kan man placerer blomster- og grønsagsbede som "rekvisitter".

 

Balance og harmoni

For at få et godt resultat skal man også tage hensyn til husets stil og proportioner. Anette forklarer:

 

– En gammel patriciervilla kræver en have med blødere former. Flere fritvoksende buske, tæt beplantning og mere volumen. Mens et hus i et stramt design derimod, som en moderne funkisvilla, ser godt ud i kombination med klippede hække og stramme former. Hvis man følger disse regler, får man en harmonisk have.

 

Anette_Gardhagen.jpg

Anette Gårdhagen er uddannet gartner, anlægsgartner og havearkitekt. Hun har sin egen virksomhed, hvor hun bl.a. hjælper private med at anlægge nye, velplanlagte haver – fra planter, miljø og jordarbejde til belysning.